Антихтонът на Данте - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Книги arrow Антихтонът на Данте
Антихтонът на Данте Печат Е-мейл

Image
Антихтонът на Данте
Антихтонът на Данте, 2015
Антихтонът на Данте, 2015
Сюжетът на Антихтонът на Данте започва в най-грамадния пещерен комплекс в Европа Гроте ди Фрасаси, където е намерено безжизнено тяло на жена, изхвърлено от подземните приливи на река Сентино. За италианската пещера се носят вековни легенди, че именно в нея някога е влязъл Данте Алигиери по следите на мъртвата си любима Беатриче. А когато се завърнал след дълго отсъствие, написал великото си произведение Божествена комедия. Но историята му твърде напомня на легендата за тракиеца Орфей, последвал своята Евридика в пещерата Дяволското гърло в Родопите, Балканите, към митичния Долен свят.

По същото време странно земетресение разтърсва Белград. Но в резултат от него загадъчните хилядолетни каменни човеци, намерени в Лепенски вир, се подреждат в шестоъгълник за първи път, откакто са били намерени през 60-те години на миналия век.
Военен джип безмилостно преследва бледо същество в гъста гора в италианската провинция Анкона, докато осмоъгълната звезда в центъра на площада Свети Петър в Рим се разцепва на две.

И един професор в Оксфорд разкрива след повече от пет века ключа към разчитането на Свещената ангелска плоча на д-р Дий…

Повече за новото преработено издание на романа (2015 г.) прочетете тук.

Антихтонът на Данте е петият роман на Людмила Филипова, който е сякаш инструмент за разкодиране на забравени от модерните общества тайни и закономерности. Към него отново, както и за Мастиленият лабиринт, има създаден Музей на следите със снимки, на които читателите могат да видят повечето от местата, загадките и обектите, описани в романа, на уебсайта www.mastileniat-labirint.com.

Книгата може да се чете едновременно и като продължение на бестселъра Мастиленият лабиринт, и като съвършено нова история. Но тя е уникална и с това, че засяга теми, които досега не са поставяни в българската литература. Някои от тях са откритието от Лепенски вир, огледалните образи на Данте и Орфей, тайната на Десетия знак, който малцина са способни да съзрат, закономерностите на Десет хилядите земни вдишвания, философията на обърнатите полюси на значенията, както и защо ангелите са съществата, присъстващи във всички епохи, религии и светове. В  Антихтонът на Данте героите се опитват да тълкуват кода в Скрития град на Копеде в Рим и загадъчната Свещена плоча на д-р Дий, чиито символи потресаващо напомнят първата протописменост, открита на Балканите. Но те търсят и обяснение защо казанлъшките гробници са строени от или за хора с размери 2,30 и 2,50 м, каквито са били и предполагаемите строители на египетските пирамиди и древен Вавилон.

Междувременно военни организации и влиятелни личности от цял свят всячески се опитват да спрат онези, които допускат, че се крият на хиляди мили под нозете им, докато официално хората са изследвали планетата си само до тринайсетия километър. В Антихтонът на Данте е описана и автентичната история и на първата пещера в света, в която Природата най-сетне доказва на човека, че може да съществува и в Обратната земя, където отсъствието му е задължително.

Dante's Antichthon (АНТИХТОНЪТ НА ДАНТЕ, издание на английски език) Героите на романа преследват по страниците му своите копнежи, докато бягат от страховете си, през 10 кръга и сфери, като търсят отговори на реални загадки от областта на историята, физиката, астрономията, религията, философията, но най-вече от живота, какъвто го познаваме. Описват се и нови допускания за началото и края.
И най-сетне това е книга за всички онези, които желаят да прозрат отвъд допустимото и осезаемото.

Из: Антихтонът на Данте

Пролог

Флорентинска легенда разказва как в края на XVII век търговец на антична поезия с прякор Вергилий решил, че е открил математическа формула, по която може да се разшифрова „тайната на десетте“, скрита в Божествена комедия от Данте Алигиери.

Той вярвал, че в нея било записано най-важното послание до хората, затова опитал да я популяризира. Разказвал я на литератори, издатели, библиотекари, учени и дори на разни религиозни и тайни общества. Но никой не вземал думите му на сериозно. Легендата завършва с това, че няколко месеца преди да почине, търговецът записал откритата от него формула на последната страница на стар екземпляр от Божествена комедия и я депозирал в библиотека Валичелияна, на площад Киеза нуова в Рим. Формулата гласяла:

33+33+34=100 песни = 10 х 10; => 10 кръга x 10 сфери = 34 Ад + 33 Рай + 5 Чистилището; 28 = ≤ ≥ в движението; => 72 х 139 = 10 008; 8 → ∞ в 9 – 10 = -1 ∞ 10 = /+-/ 10 000 = 9 + 1 = /+-/ Антихтон

..............................

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...