Червено злато - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Книги arrow Червено злато
Червено злато Печат Е-мейл

Червено злато, 2015
Червено злато, 2015
Червено злато
Червено злато
Невинните жертви на търговията със заразена кръвна плазма, са вече повече от 2 300 000. Много от тях са още деца. Жертвите са от Канада, Америка, Франция, Англия, Германия, Румъния, Австрия, Италия, Япония, Русия, Китай, Индия, Африка, Иран, Ирак… За толкова са събрани доказателства.

Другите са изтрити от историята. Кошмарът продължава 30 години. А печалбата на търговците на „червено злато” е повече от 20 000 000 долара. Повече от десет милиарда са обезщетенията, изплатени на жертвите от корпорации и правителства. Пари от джоба на данъкоплатци по цял свят. Повече от 500 невинни човешки същества са заловени и несправедливо обвинени за мащабни смъртоносни епидемии с Вирусът на СПИН и Хепатит. Никой не знае колко точно от тях са хвърлени в мрачни подземия. Колко са затворени в животински клетки. Изтрити от лицето на земята. Безпаметно изтезавани с ток, бой, изнасилване, кучета, чупене на крайници, изгаряне, психически тормоз, недохранване, задушаване… Авторката Людмила Филипова използва динамичната структура на романа, за да покаже глобалността и сложността на проблема. Тя обвързва и преплита няколко, на пръв поглед несвързани сюжетни линии, които постепенно разкриват връзката си. Накрая парчетата от пъзела пасват перфектно.

Повече за новото преработено издание на романа (2015 г.) можете да откриете тук.

Сюжетни линии

Корина е проститутка. Живее в Хараре. Има син на име Бакари. Той е от бял мъж, на име Хард Едисън, който никога не е виждал детето си. Понякога тя лъже Бакари, че баща му изпраща пари. Но те са от клиенти. За да проституира, Корина трябва да докаже на чужденците, че е „чиста”. Донорската карта е перфектното доказателство, макар да е издадена преди години. Всеки месец тя дарява по 500 мл кръв, за да я запази. Не знае, че от година носи вируса на СПИН. Тя е само 1 от хилядите дарители на кръв, чийто живот зависи от пластмасовата кръводарителската карта. Винсент Винегард е бивш служител на Австрийската компания „Абловия”, обработила и продала хиляди литри заразена кръв по цял свят. Тежестта на съвестта, го принуждава да се срещне с разследващ журналист. Решил е да каже всичко в детайли за схемите и каналите, чрез които се пренася и продава червеното злато – така търговците наричат червената течност. Той разказва как тя стига до Европа и Америка, по тайни канали. Там се обработва в медикаменти и се продава по целия свят. За да се намали разходът, кръвта често не се тества. Персонажите и информацията е базирана на авторско разследване за големия скандал в Австрия, от края на 90те, когато властите откриват канал за нелегална търговия с кръв.

Ева, Даря, Надежда, Варя, Жана и Аамир, са само 6 от изкупителни жертви на търговията със заразена кръв. Преди да бъдат избрани и заловени от либийските секретни служби, те са имали нормален живот, мечти, семейства. Те са лекували хора. Те са спасявали детски животи. Напуснали са домовете си, за да отидат в Либия, където ще работят, за да хранят семействата си. Те са само няколко от стотиците, чийто живот е унищожен.

Планът е безгрешен. Те ще понесат гнева на либийския народ за хилядите болни от СПИН в Либия. Болестта там се развива от началото на 90-те. Причините са много, но една от тях е внесената заразена със СПИН кръв от Кайро. Стоката е австрийска. Здравните служители на Бенгази са вярвали, че закупуват скъпа западна стока.

През 1996г. британска компания, заплашена от сериозни финансови загуби, наема детектив, който да докаже измамите на нелоялните и конкуренти. Пракаш Рахмапури не случайно е избран. Индийският му произход ще вдъхне допълнителен мотив и амбиция в разследването му.

Английският дипломат Харт Едисон, макар и несъзнателно става част от една от най-големите сделки с нелегално търгуваната кръв. Въвлича го негов стар приятел – австриецът Волфганг.

Романът Червено злато се придържа изключително към сложно преплетените реални събития. От там е продиктуван и неговият неочакван край. Свикнали сме в художествената литература всичко да намира своето решение, макар и трагично. В реалния живот обаче не винаги е така. Все още на нито един от търговците на „червено злато” не е потърсена съдебна отговорност. Жертвите на черния бизнес със заразени кръвни продукти продължават да страдат в адска агония и да измират по целия свят.
 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...