Два от романите на Людмила Филипова публикувани в Русия в хиляди тираж - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Новини arrow Два от романите на Людмила Филипова публикувани в Русия в хиляди тираж
Два от романите на Людмила Филипова публикувани в Русия в хиляди тираж Печат Е-мейл

Българската литература бе акцент на завършилия преди  дни Панаир на книгата в Москва. Трима бяха официално представените и преведени на руски български писатели. Людмила Филипова бе една от тях, представена с два романа. Младата авторка бе поканена от Асоциация Българска Книга, Български Културен Институт в Москва и издателство Олимп, под шапката на най-голямото руско издателство АСТ, за да представи романите си, издадени на руски тази седмица: Червено злато и Стъклени съдби. Представянето на книгите се състоя в няколко различни дни на българския щанд на Панаира на книгата и в Българския културен институт, с тяхното изключително съдействие съвместно с Българското Посолство. Присъстваха българският посланик в Москва г-н Пламен Грозданов, българското културно аташе Бисер Киров, директори и редактори от издателство Олимп, Венка Рагина от Асоциация Българска Книга, Ваня Петкова (литературен агент), Буряна Ангелакиева (директор на БКИ Москва), представители на издателство Сиела и Колибри, Юлия Водолагина от Руско-френски Алианс, Сергей Викторович от Руско общество на съвременни автори, Людмила Федорова, главен редактор на списание Д’Антураж, представители на БАН и читатели и журналисти от Русия и България.

 

Image
Image

 

Image Image
ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
 
< Предишна   Следваща >

За Людмила

Людмила Филипова е родена на 10 април 1977г (Великден). Завършила е с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на СУ (2019г). Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на международната асоциация APECS. Координатор е за България на проекта Lunar Mission One – международна програма за Мисия до Луната след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на бестселърите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014), „Пътуване до Края на света” (2015), „Смисълът“ (2017) и „Контактът“ (2020). Някои, от които са вече превеждани и издавани в Русия, Америка, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. По някои от романите се разработват филмови продукции. National Geographic засне и излъчи през 2012г документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт” ВИДЕО

Още с първата си публикувана книга Людмила успява да се наложи като един от най-търсените и продавани автори в България, като със всяка следваща успехът й расте. Декември 2011г Людмила Филипова е наградена с отличието „Жена на годината” в категория Изкуство.

Авторката е номинирана в международни литературни конкурси като американския “Hidden River” 2009, Български роман на годината, както и европейския “Prix du Livre Europeen” 2008г. През 2013г. Людмила е отличена с наградата „Славянска книга" на престижния международен писателски конкурс "Югра", в който участват стотици белетристи и поети от Русия и Балканите. ВИДЕО 

Людмила Филипова е също икономист по образование. Завършила е с отличие УНСС, специалност „Икономика и управление на индустрията“. Получава и отлична степен по MBA по мениджмънт от City University, US. През 2009г. завършва и програма по творческо писане в Оксфорд. Правила е представяния и четения на романите си в десетки български градове, както и на фестивалите като: Аполония 2011г., Берленале 2009г., в Москва 2011г, в Рим, Ню Йорк, Аржентина, Париж, Истанбул, Антарктика, Бразилия, Атина, Делхи и други.

Осем години Людмила работи и като специалист и мениджър в областта на маркетинг и стратегическо управление в няколко български и международни корпорации.

Ноември 2011г. Българският национален филмов център (НФЦ) класира проектите базирани на романите на Людмила, „Стъклени съдби“ и „Червено злато“, на първо място в конкурсите за финансиране съответно и на сценарий и за филмов проект. Сценариите печелят и престижния европейски конкурс за финансиране на MEDIA.

Авторката е работила и като журналист във водещи медии в България като националната телевизия bTV, ТВ Триада, ТВ 7 ДНИ, вестник „24 Часа” и списание BusinessWeek. Била е ко-водещ на предаването „Високи токчета“ и участник в ТВ шоуто „Звездите сигурно са полудели“ към bTV.

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко филма, най-популярните сред които са: КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ, 1982: р. Димитър Петров ; ДЕНЯТ НЕ СИ ЛИЧИ ПО ЗАРАНТА 1984: р. Неделчо Чернев; ТЪРСИ СЕ СЪПРУГ ЗА МАМА, 1985: р. Мариана Евстатиева-Биолчева; "Пътят на човешката цивилизация " - СЛЕДИ В ПЯСЪКА, р. Стилиян Иванов;  

Продължава...