Представяне творчеството на Людмила Филипова във Варна - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Новини arrow Представяне творчеството на Людмила Филипова във Варна
Представяне творчеството на Людмила Филипова във Варна Печат Е-мейл

Организираната премиера на последния роман „Мастиленият лабиринт” на Людмила Филипова във Варна се превърна в своеобразна дискусия на цялото й творчество. Организаторката Анета Недялкова, собственик на PR Agency Anettevents, както и домакините от Почетното Консулство на Франция и Германия във Варна, благодариха на Людмила за нейната готовност да посети морската столица, както и на издателство „Сиела” за съдействието.
Всички регионални медии, представители на Община Варна, на културните среди в града, както и на бизнеса във Варна, уважиха младата авторка. Елегантният ресторант „Бохеми” събра стотина гости, които направиха опашка, за да купят нейните книги, да вземат автограф от Людмила и да изкажат лични впечатления от творбите й.
Виолета Тончева, известен варненски литературовед и критик, говори прочувствено за творчеството на Людмила Филипова, като завърши с:
„Людмила Филипова явно притежава умението да преоткрива/премоделира познатото пространство на мрежата в свой оригинален творчески продукт. Има много общо това с постмодерното визуално изкуство. А употребих думата продукт по асоциация с pr продукт, което също е вярно. Но е само елемент от по-голямото. От creative thinking, онова свободно от предразсъдъци мислене, без което творческите жестове биха били немислими. Съвременното писане също. То е кодово и знаково, сложно и нееднозначно. Интересно и понякога доста... лабиринтно. Милорад Павич виртуозно го демонстрира още в „Хазарски речник” и „Стъкления охлюв”/„Разкази в интернет”/, последно във „Вътрешната страна на вятъра или Роман за Херо и Леандър”… Апропо, тъкмо Павич изказва мисълта, че литературата на 21-ви век принадлежи на жените. Заради тяхната интуитивност, интелигентност и други подобни женски качества. Каквито и Людмила Филипова притежава.”

Image
Image
Image 
 
< Предишна   Следваща >

За Людмила

Людмила Филипова е родена на 10 април 1977г (Великден). Завършила е с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на СУ (2019г). Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на международната асоциация APECS. Координатор е за България на проекта Lunar Mission One – международна програма за Мисия до Луната след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на бестселърите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014), „Пътуване до Края на света” (2015), „Смисълът“ (2017) и „Контактът“ (2020). Някои, от които са вече превеждани и издавани в Русия, Америка, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. По някои от романите се разработват филмови продукции. National Geographic засне и излъчи през 2012г документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт” ВИДЕО

Още с първата си публикувана книга Людмила успява да се наложи като един от най-търсените и продавани автори в България, като със всяка следваща успехът й расте. Декември 2011г Людмила Филипова е наградена с отличието „Жена на годината” в категория Изкуство.

Авторката е номинирана в международни литературни конкурси като американския “Hidden River” 2009, Български роман на годината, както и европейския “Prix du Livre Europeen” 2008г. През 2013г. Людмила е отличена с наградата „Славянска книга" на престижния международен писателски конкурс "Югра", в който участват стотици белетристи и поети от Русия и Балканите. ВИДЕО 

Людмила Филипова е също икономист по образование. Завършила е с отличие УНСС, специалност „Икономика и управление на индустрията“. Получава и отлична степен по MBA по мениджмънт от City University, US. През 2009г. завършва и програма по творческо писане в Оксфорд. Правила е представяния и четения на романите си в десетки български градове, както и на фестивалите като: Аполония 2011г., Берленале 2009г., в Москва 2011г, в Рим, Ню Йорк, Аржентина, Париж, Истанбул, Антарктика, Бразилия, Атина, Делхи и други.

Осем години Людмила работи и като специалист и мениджър в областта на маркетинг и стратегическо управление в няколко български и международни корпорации.

Ноември 2011г. Българският национален филмов център (НФЦ) класира проектите базирани на романите на Людмила, „Стъклени съдби“ и „Червено злато“, на първо място в конкурсите за финансиране съответно и на сценарий и за филмов проект. Сценариите печелят и престижния европейски конкурс за финансиране на MEDIA.

Авторката е работила и като журналист във водещи медии в България като националната телевизия bTV, ТВ Триада, ТВ 7 ДНИ, вестник „24 Часа” и списание BusinessWeek. Била е ко-водещ на предаването „Високи токчета“ и участник в ТВ шоуто „Звездите сигурно са полудели“ към bTV.

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко филма, най-популярните сред които са: КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ, 1982: р. Димитър Петров ; ДЕНЯТ НЕ СИ ЛИЧИ ПО ЗАРАНТА 1984: р. Неделчо Чернев; ТЪРСИ СЕ СЪПРУГ ЗА МАМА, 1985: р. Мариана Евстатиева-Биолчева; "Пътят на човешката цивилизация " - СЛЕДИ В ПЯСЪКА, р. Стилиян Иванов;  

Продължава...