Успявай трудно - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Публикации arrow Успявай трудно
Успявай трудно Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Успявай трудно
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5


“Без кафето нямаше да има Френска революция, защото тя се е родила в кафенетата” – обича да повтаря Пламен Юруков. Кафенетата у нас родиха и първите бизнесмени на прехода. Но малко след това се осмелиха да продължат напред в по-високата категория – да налагат собствена марка, собствена философия и собствен почерк. Обяснението на този феномен е просто: въпреки впечатляващите цифри бизнесът с кафе е изключително труден и печалбите изобщо не са толкова щедри, колкото много предполагат. “Ето защо кафееният бизнес е най-чист откъм съмнителни структури и групировки. Той представлява строго професионална дейност, изискваща много труд и интелектуални усилия” – твърди Юруков.

Кафето е бизнес, в който инвестицията и налагането на марката са съществени. Компания Балкам АД има собствен маркетингов отдел, който извършва пазарните проучвания и разработва генералната стратегия. Пламен Юруков предпочита подхода, при който за всяка задача се търсят нови агенции. Почти винаги разпределя работата между няколко от тях. Световната практика е доказала, че този подход има както предимства, така и недостатъци. От една страна, той води до ниска цена, голямо разнообразие от идеи, както и държи агенциите във форма. От друга, този метод не стимулира лоялни отношения и понякога пречи да се осъществи т.нар. integrated marketing, който спомага за интегрирани възприятия на марката от потребителя със всички сетива и от всички източници. Най-много Пламен се гордее с кампаниите „Петте сетива” и „Сплетените тела”. Споделя, че рекламните агенции му благодарили, за дето не приел първите предложения и допоследно настоявал за нови. „Добре, че не се съгласихте на другите идеи. Сега ние направихме нещо, с което наистина се гордеем”, казали те. С годините Балкам АД се налага като компания за международна търговия и внос на сурово кафе и ядки. Tехнологичните и производствените ресурси на компанията покриват печенето, пакетирането и продажбата на готови кафета и ядките. Балкам предлага собствени продуктови серии кафе като Спетема, Сантос Роял и други, както и ядки Мондо. Собствениците се гордеят изключително с кафето с аромат на шоколад.

В пазара на кафе в България няма ярко изразен лидер, като конкуренцията не е остра, както при други продукти. Според данни за т.нар. “максимален теоретичен кръг на потребителя” у нас кафе пият 4 125 000, като само от януари до сега техният брой е скочил със 120 хил. При кафето на зърна лидер с 25% пазарен дял е Kraft Foods, които продават марки като Нова Бразилия и Jacobs. След него с по 13% се нареждат Спетема и Lavazza. При мляното кафе отново води Kraft с 48% и израелската фирма Elite.

Фискалните условия са еднакви за всички участници на пазара, но най-голям проблем остава рестриктивното данъчно законодателство, което облагодетелства някои от фирмите – по-специално пазара с разтворимо кафе. У нас кафето се облага с акциз, въпреки че не е нито луксозна, нито вредна стока, а и ЕС не ни задължава да правим това. Дори нещо повече: в някои страни от Западна Европа кафето се счита за хранителен продукт и с 50% по-ниско ДДС. У нас акцизът върху кафето облагодетелства производителите на разтворимо кафе от типа Nescafe. Ставките за кафето не са диференцирани и по този начин се ощетяват производителите на кафе на зърна. За сурово кафе акцизът е 0.70 лв., а за разтворимо кафе – 1.50 лв. за килограм. Но 1 килограм от т.нар. разтворимо, или екстрактно, кафе се получава от 3 килограма сурово кафе, а от 1 кг печено – 400 г екстрактно, или разтворимо. Таблицата на акцизите дава предимства на производителите на разтворимо кафе, макар че съотношението би трябвало да е 3:1. За смески с разтворимо кафе (от вида три в едно) акцизът е 1 лв. на килограм. Очаква се заради запазването на акцизите кафето да поскъпне от 8 до 12% заради повишаването на цените на тока и горивата.

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...