Успявай трудно - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Публикации arrow Успявай трудно
Успявай трудно Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Успявай трудно
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
„Така започнахме – купуваш един камион, продаваш и с парите пак купуваш.” Постепенно увеличават обемите и разширяват кръга от доставчици. В преговорите изключително им помогнал фактът, че знаели езици и умеели да водят конструктивен диалог, обяснява Пламен. През 1994 г. слага началото на компанията Балкам АД. Тя бързо се разраства и се налага на пазара за кафе. Броят на персонала расте, купуват специализираните машини една по една. Със съдружника си Яник Мекушин разделят задълженията. Той е програмист по образование, учил няколко години в Китай. Женен е за японка. Пламен обяснява, че едно от предимствата им пред конкуренцията било, че познавали добре бизнеса и умеели да играят с цените. Например, когато ходели по борсите за кафе в Европа, те не купували като всички други на т.нар. spot цена, а на т.нар. цена на delivery. При първата получаваш стоката си веднага, но плащаш и по-скъпо. При втората стоката идва до 2 месеца, но плащаш по-малко. Именно тази разлика в цената им дава конкурентно предимство в началото, когато са нямали още известна марка, с която да се наложат на пазара. Постепенно изместват от пазара някои от големите гръцки търговци. Когато предимствата на ниската цена се изчерпват, те отново проявяват креативност, за да бъдат оригинални и с едни гърди пред конкуренцията. Създават и налагат уникална за страната ни форма на дистрибуционни канали и измислят “специализираните магазини за кафе”. Започват да убеждават все повече малки търговци в предимствата на системата, които на свой ред купуват стока от тях и успешно я продават на принципа на push-distribution strategy. В големите учебници по маркетинг тази стратегия е особено популярна именно за марки, които имат много предимства, но все още не са популярни на пазара. Тогава, вместо клиентите да я търсят и питат за нея (pull-strategy), търговците я предлагат и убеждават клиента в качествата й. „Системата се наложи, защото имаше много предимства за самия потребител, казва Пламен. Магазинът представлява бутик за кафе, предназначен за хора с ограничени финансови възможности. Можеш да си избереш различни видове кафе, от които, ако поискаш, можеш да си вземеш дори по 50 гр. Обслужването е персонално, а кафето се предлага както на зърна, така и смляно в степен, която потребителят желае. Продавачът съветва и насочва клиента. За много семейства специализираните магазини се превръщат в поминък. В тях освен прясно кафе се продават още чай, ядки, шоколадови изделия. За Пламен и Яник това е един сигурен начин марката им да стигне до потребителя.

Така постепенно идва време и за собствена марка. През 1998 г. фирмата вече се е наложила, а икономическите параметри в страната позволяват на пазара да се пусне кафе от по-висок клас. Анализът, който правят, показва, че най-сетне е „настъпил моментът кафето да се предлага не само като суровина, а и като преживяване”. Така създават марката Спетема от подбрани висококачествени зърна кафе. Пламен разказва, че по това време бразилската линия кафе била изчерпана. Българският пазар бил залят от бразилски кафета и потребителят търсел нещо ново. Така екипът се спира на средиземноморската латинопарадигма. Търсят име, което да звучи някак италиански. Спетема им хрумва случайно, но може да се разбира като „специална тема за кафето”. Налагат марката за 2 година като скъп и качествен продукт. Пазарните им проучвания показали, че не повече от 200 хил. човека могат да си го позволят. „Много хора мислят, че Спетема е чужда марка, италианска, с гордост казва съсобственикът. - Но ето, че е българска.” Днес марката има 33% от HoReKa пазара и 12% и от пазара „кафе на зърна”. През 2004 г. откриват нова фабрика в Божурище. Предприятието е построено специално за целите си, като е оборудвано с модерна и скъпа техника.

Никога не се спира на първата идея.

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...