Кучешки живот - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Публикации arrow Кучешки живот
Кучешки живот Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Кучешки живот
Страница 2


Всички останали гледахме да отбиваме някак времето в бетонните си домове. За да не умрем съвсем от скука, ни бяха инсталирали по една кутия, с често сменящи се картинки. Наричахме я телевизор. Телевизията всъщност бе средство, което ти помага да не се чувстваш съвсем сам и да хвърляш времето си на вятъра особено успешно. В кутията можеш да видиш как хората се колят и стрелят, как правят секс, гонят топка на едно зелено поле и други интригуващи неща от живота. Също така имаш възможност да гледаш 2000-ят епизод на “Дързост и красота”. А ако си връзкар и ловиш кабелна, може да следиш и сериала “Женени с деца”. При повече късмет, ще успееш да хванеш и Азис да поднася супа на лице с прякор Китаеца, докато го обгражда с нежност и внимание. Добре че беше телевизията, защото хората напоследък се чувстваха много самотни.

По закон имахме право да ходим три пъти на ден до WC-то. В точно определен час и място. Ако случайно се изпуснеш, следваше зловещо наказание – натапяне на муцуната в изпражнението или бой по главата с вестник. Положението с храната също беше тежко. Само за домашните любимци имаше витаминозни и обогатени с хранителни вещества гранули. Нас хранеха с консерви и полуфабрикати. В най-добрия случай можеш да се докопаш до натъпкани с хормони 20 годишно месо и генно-модифицирани зеленчуци. От всичко това оставаха планини от боклуци. Караха ни да ги събираме разделно. Беше много забавно. Използвахме шарени кошчета, които ги имаше само в центъра на столицата. Ако кибритената ти кутийка обаче е в кв. Симеоново, не можеш да се възползваш от забавлението с шарените кошчета. Така шанса за разделно събиране на боклук имаха само централните софиянци. После Кметът минаваше, събираше боклука съвкупно и го балираше. Носеше балите за съхранение в едно бунище. Когато то се препълнеше, избираше си друго. И така докато цялата софийска околия боклучаса.

Ситуацията с боклуците не ме впечатли толкова, колкото историята с лайната (простете за директността). Докато стоях безцелно в личната си бетонна кутийка, се опитах да изчисля къде отива всичко онова, което по три пъти на ден излизаше от нашите тоалетни. Да речем по кило на ден от човешко същество. София има около милион и половина жители. Това е около 547 500 000 килограма изпражнения на година. Когато го умножих по килограмите, дето излизат от тоалетните на другите градове на България, а после и на съседните страни на България, получих число, което не познавах. Това и без туй не бе особено важно. По-скоро ме мъчеше мисълта къде отиват всичките тия килограми нечистотии всяка година. По въпроса за досиетата, последва пълно обществено разочарование. Противно на всички очаквания, помиярите така и не отвориха досиетата. Въпреки първоначалните обещания. Запознати твърдят, че най-вероятно фактите, съхранявани в мухлясалите папки, могат да усложнят живота на висши кучешки управници. Междувременно всички бунища в сраната се препълниха и междуградският обмен на боклук стана невъзможен. Въздухът се замърси страхотно и свърши... Точно тогава се събудих. Какъв кошмар! Страшен кошмар, си казах. Бях заспала с някаква скучна статия в ръка “ Борят помиярите в София по научни методи”. А подзаглавието беше “Мобилни клиники за кучета влизат в ромските гета”. Разказваше се как столична община бори и брои помиярите по научен метод на БАН.

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...