Мастиленият Лабиринт - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Книги arrow Червено злато
Мастиленият Лабиринт Печат Е-мейл

Мастиленият лабиринт
Мастиленият лабиринт
Мастиленият лабиринт, 2015
Мастиленият лабиринт, 2015
 

Музей на фактите и следите

След тази книга няма да сте същите. Защото докато препускате по страниците и без дъх, представите ви за реалността, в която живеете, ще се преобърнат до степен, в която сте готови да надникнете в дъното на Лабиринта. И да откриете какво може да е общото между скрит средновековен ръкопис, последният пратеник, който ще открие Горния свят, кражбата на безценен амулет от хитлеристки бункер, двулика златна плоча, намерена в Бирма, забравени фрески в Римските катакомби, изоставен швейцарски замък със съкровища.

Библиотеката на най-дългия път, праисторически светилища, Меандърът, осмоъгълната звезда и най-дълбоката пещера на Балканите? Отговорът е в последните следи до първата и най-развита цивилизация, която светът все още търси, без да назовава. Той е в истината как е изчезнала тя в пепел, докато Орфей не възражда знанието и в Тракия. И защо Църквата упорито трие дирите на Христовите предшественици, неговия близнак и слънчевия шифър.

Повече за новото преработено издание на романа (2015 г.) ще научите тук.


ludmila_filipova_parchment_maze.jpgМастиленият Лабиринт е исторически роман, в който всяка сцена е базирана на реална история и съществуващ артефакт. Местата и времето на случващото се в романа са действителни. Някои от имената на участниците са променени. Мастиленият лабиринт има много изходи и единствено от читателя зависи през кой ще успее да излезе. Всяка глава в книгата е нова страница от изгубения край на таен ръкопис, намерен в стара римска библиотека, в края на най-стария път в Европа - Виа Аппия Антика. И боравейки със стотици факти и научни трактовки, романът неусетно преобръща представите ни за история, религия и философия. Към книгата е изграден уникален музей на следите в Лабиринта, от стотици снимки от Москва, Бирма, Берлин, Гърция, Рим и Тракия, направени от авторката, които илюстрират съдържанието. А достъп до него има само читателят намерил паролата-ключ, за който инструкциите са в романа.

Това е четвъртият роман на Людмила Филипова. Разследването по темите му трае повече от 3 години на териториите на 7 страни. Авторката е направила десетки интервюта с учени и специалисти по темата. Идеята за него се ражда в най-ниската точка, под земята, до която човек може да слезе на Балканския полуостров.

Още в началото на романа читателят се сблъсква със шокиращи разкрития. Първата и най-напреднала в света цивилизация, появила се преди 8 000 години, е била не Египетската, нито Месопотамската, а праисторическа Балканска култура. Жителите и били толкова напреднали, че първи в света открили писането и числата, златото и солта, създали календари, станали основа за прабългарския, признат от ЮНЕСКО за най-точен в света и до днес. Познавали са законите на земята и тялото по-добре и от днешните хора. Имали напреднали познания в медицината, географията и астрологията. И първи в света откриват единствения Бог. Въпреки това, нещо немислимо им се е случило в IV хилядолетие пр. Хр. и за кратко време, те изпепеляват следите си, запушват първите златни мини и изчезват. И повече от 1000 години на земите им в Тракия не живеят други хора все едно са отровени, а няколко века след изчезването им се появяват великите източни цивилизации, с белезите на скритите Първи. И всичко това е 100% исторически доказано.

Първите хора изчезват, забулени в тайна, която може да промени днешния свят. Ако бъде открита. Жителите и са вярвали, че Апокалипсисът е погълнал света им. А оцелелите са се скрили от Края. Ужасът, описан в Откровението на Йоан – най -тайнствената и най-смущаващата книга в Библията, може би вече се е случил, като е изпратил първите хора в мрака на земните недра. И ако това е истина, какви могат да са последиците за Новия свят? Възможно ли е Исус Христос да не е първият божи син? И всички ние да познаваме неговия близнак. Възможно ли е идеите, залегнали зад Християнството, да са на повече от 7 500 години? Възможно ли е Орфей да е пратеник на скритите?
Авторката на романа, в напрегнат исторически трилър дава отговори на горните въпроси, както и на следните: Кои са били Първите и къде са изчезнали? Защо Египетската, Критската и Месопотамската цивилизации имат сходни вярвания, писменост и черти с изчезналите. И защо откакто се помним търсим живота в центъра на Земята.

Сюжет

В наши дни младата археоложка Вера Кандилова, проучвайки избелелите следи на митичния тракиец Орфей, ще стигне до най-дълбоката пропастна пещера на Балканите. Легендата от векове разказва, че именно през нея родопският певец влязъл в Долното царство, а после се е върнал с незапомнена мъдрост и сила и заминал за Египет. Още Овидий описва как всесилният мъдрец, се върнал в Горното царство по стръмната пътека. А от тогава реката е отнесла в пещерата хиляди кубици дървета, боклуци, хора и животни, но никога нищо не е излязло, сякаш е бездънна. Вера е единствената, която ще научи тайната и.

Историята започва в края на Войната, в Берлин. Червената армия е нахлула в германския град и е окупирала третия бункер на Хитлер. Там са скрити много от безценните експонати на Берлинския музей. Същата нощ в контролната му кула избухва пожар, който изгаря сградата. Слабо като скелет момче изкача от скривалище в стената и хуква към близката река. Руски офицер стреля по него. Взима от ръката му малък амулет, на който е изобразен разпънат мъж. Над кръста има 7 звезди, а под него е името на Орфей. Армията вече е успяла да натовари няколко камиона със съкровища от бункера, които същата нощ потеглят за Москва.

Години по-късно, историците ще установят, че в този ден е изчезнал и миниатюрният амулет, чието откритие през 19 в. оказва силно влияние на историята и концепцията за началото на Християнството. 60 години никой няма да знае къде е той, сякаш е потънал вдън земя. И така до наши дни, когато се появява анонимно сведение, че потомък на руски офицер го предава на музей в Москва.

Романът Мастиленият Лабиринт представлява своеобразно авторско разследване, което включва стотици препратки към реални факти, бележки под линия и научни източници. Информацията в него дава отговор на читателя защо историята, която разказва мъдрецът Орфей, се припокрива с тази на Исус и къде е изчезнала първата и най-развита цивилизация, съществувала някога на европейския континент. А древният ръкопис без автор, наречен Мастиленият Лабиринт, в който е записан отговорът, може и до днес да се пази в някоя библиотека. Това е книга за хората, които не вярват на света, в който живеят, а на онзи, за който допускат, че е скрит зад очевидното.

 

„The Parchment Maze” is quite unique – an  archival thriller, a mystery fantasy, and an historical riddle gamebook.
Vera is a young archaeologist who discovers the existence of a secret society, that has been hidden from the rest of the world for six thousand years.
Fiction and science combine in an intriguing novel based on real archaeological discoveries and actual icons, a daring combination of Dan Brown and Umberto Eco. Could the legend of Orpheus and his descent into the Underworld be more than just mythology?
There is supernatural love, there are secrets; there is murder, there is history; from Berlin to Moscow, From Rome to Burma, Filipova’s novel is sure to intrigue."
Colin Falconer, author of 20 novels, translated into 17 languages over the last 25 years.

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...