Людмила Филипова получава престижната литературна награда „Югра” - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Новини arrow Людмила Филипова получава престижната литературна награда „Югра”
Людмила Филипова получава престижната литературна награда „Югра” Печат Е-мейл

 

Руското министерство на културата я отразява

Български романи се четат по света

 

Людмила Филипова спечели престижната литературна награда „Югра” и даже Руското министерство на културата отбеляза връчването й като заяви, че това е „едно от значимите събития”. За проза бе отличена единствено българската писателка Людмила Филипова с романите „Стъклени съдби” и „Червено злато”, издадени и на руски език. Наградата е учредена през 2007 г. от правителството на Ханти-Мансийският автономен окръг Югра (Русия, Сибир) и Ханти-Мансийската банка. Основната идея на инициативата е да бъдат награждавани и подпомагани изявени писатели, поети и преводачи от всички славянски страни, като по този начин се цели възстановяването на връзките между тези народи.
След награждаването Людмила Филипова сподели: „Невероятно е да видиш как творци от пет различни държави разговарят на своите собствени езици и се разбират без проблем. Време е да престанем да гледаме различията си и да обърнем внимание на онова, което ни обединява, защото сътрудничеството между славянските страни може да се отрази благотворно и в икономически, и социален и културен аспект. Грижата за нас в Ханта-Мансийск бе изключителна – никой не ме е посрещал така досега. Домакините наистина показаха какво е руско гостоприемство и се постараха да не ни липсва нищо. За три дни се потопихме в атмосферата на града, разгледахме музеите и всички забележителности. Ханта-Мансийск е изключително интересен не само с факта, че повече от 50% от руския петрол се добива именно там, а и с изключителната си култура и социален живот. В този район литературата, изкуството и православието се поддържат с всички средства, а резултатът е нулева престъпност. Там хората не се разхождат с Ipad-и, но усещането е, че са ни задминали духовно и културно с десетилетия. Стигнали са това ниво, че се вълнуват за културата и благополучието в съседните славянски страни във време, когато у нас при споменаването на думата „култура” някои министри се споглеждат недоумяващо. Накрая ни дариха с толкова армагани, че почти нямахме сили да ги носим по летищата. Изключително се радвам, че получих тази висока международна литературна оценка и тя ме мотивира да работя още по-упорито. Също така за мен е чест, че на хиляди километри се говори положително за Българи, а положителните отзиви напоследък са рядкост. По време на награждаването, когато споделих, че не нося със себе си екземпляри от книгите, защото тиражите са изчерпани и нямам връзка с руските си издатели, които буквално изчезнаха, останах приятно изненадана виждайки десетки млади хора с книгите ми в ръка за автограф. Оказа се, че библиотеката се беше погрижила да осигури романа ми за желаещите. Как искам това да се случва и на младите хора в България!”

Лауреатите за 2013 година са:

В категория Славянска книга – известната българска писателка Людмила Филипова за романите й Стъклени съдби и Червено злато; в категория Публицистика – писателят Мирослав Бакулин;в категория Етнография – легендарният поет Юрий Вэлла; в категория Славянски превод – преводачът Любинка Милинчич и Душко Паункович (Сърбия).

Лауреатите за 2012 година са:
В категория Поезия– Александр Климов-Южин (г. Москва); в категория Проза – писателят Дмитрий Ермаков (г.Вологда); в категория Принос в литературата– известният писател и главен редактор на списание Роман-газета Юрий Козлов (г. Москва).
 
< Предишна   Следваща >

За Людмила

Людмила Филипова е родена на 10 април 1977г (Великден). Завършила е с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на СУ (2019г). Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на международната асоциация APECS. Координатор е за България на проекта Lunar Mission One – международна програма за Мисия до Луната след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на бестселърите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014), „Пътуване до Края на света” (2015), „Смисълът“ (2017) и „Контактът“ (2020). Някои, от които са вече превеждани и издавани в Русия, Америка, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. По някои от романите се разработват филмови продукции. National Geographic засне и излъчи през 2012г документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт” ВИДЕО

Още с първата си публикувана книга Людмила успява да се наложи като един от най-търсените и продавани автори в България, като със всяка следваща успехът й расте. Декември 2011г Людмила Филипова е наградена с отличието „Жена на годината” в категория Изкуство.

Авторката е номинирана в международни литературни конкурси като американския “Hidden River” 2009, Български роман на годината, както и европейския “Prix du Livre Europeen” 2008г. През 2013г. Людмила е отличена с наградата „Славянска книга" на престижния международен писателски конкурс "Югра", в който участват стотици белетристи и поети от Русия и Балканите. ВИДЕО 

Людмила Филипова е също икономист по образование. Завършила е с отличие УНСС, специалност „Икономика и управление на индустрията“. Получава и отлична степен по MBA по мениджмънт от City University, US. През 2009г. завършва и програма по творческо писане в Оксфорд. Правила е представяния и четения на романите си в десетки български градове, както и на фестивалите като: Аполония 2011г., Берленале 2009г., в Москва 2011г, в Рим, Ню Йорк, Аржентина, Париж, Истанбул, Антарктика, Бразилия, Атина, Делхи и други.

Осем години Людмила работи и като специалист и мениджър в областта на маркетинг и стратегическо управление в няколко български и международни корпорации.

Ноември 2011г. Българският национален филмов център (НФЦ) класира проектите базирани на романите на Людмила, „Стъклени съдби“ и „Червено злато“, на първо място в конкурсите за финансиране съответно и на сценарий и за филмов проект. Сценариите печелят и престижния европейски конкурс за финансиране на MEDIA.

Авторката е работила и като журналист във водещи медии в България като националната телевизия bTV, ТВ Триада, ТВ 7 ДНИ, вестник „24 Часа” и списание BusinessWeek. Била е ко-водещ на предаването „Високи токчета“ и участник в ТВ шоуто „Звездите сигурно са полудели“ към bTV.

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко филма, най-популярните сред които са: КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ, 1982: р. Димитър Петров ; ДЕНЯТ НЕ СИ ЛИЧИ ПО ЗАРАНТА 1984: р. Неделчо Чернев; ТЪРСИ СЕ СЪПРУГ ЗА МАМА, 1985: р. Мариана Евстатиева-Биолчева; "Пътят на човешката цивилизация " - СЛЕДИ В ПЯСЪКА, р. Стилиян Иванов;  

Продължава...