Людмила Филипова разказва за Орфеевия амулет, филмът е за “Нешънъл джиографик” - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Новини arrow Людмила Филипова разказва за Орфеевия амулет, филмът е за “Нешънъл джиографик”
Людмила Филипова разказва за Орфеевия амулет, филмът е за “Нешънъл джиографик” Печат Е-мейл
Image Британската телевизия WAG пристигна в България, за да заснеме документален филм за поредица на “Нешънъл джиографик” с участието на писателката Людмила Филипова.

Екипът обикаля страната по стъпките на романа на Людмила „Мастиленият лабиринт". Снимали са в Триград, Кърджали, Перперикон, София, Варна, Солун, в които се развива голяма част от действието в бестселъра.
Всичко започнало още през юли, когато продуценти от телевизията се свързали с Людмила и я помолили да участва във филмовата продукция. Интересували се от разследванията й относно малък артефакт, познат като Орфеевия амулет. Оказало се, че Людмила е сред много малкото любопитни хора в света, които са проследили историята му в няколко страни и са го описали изключително подробно.

„Започнахме да си пишем мейли с продуцентите на тв екипа и за няколко месеца трябваше да им напиша десетки писма с историческите теми, за находки и проучвания, които съм включила в романа си "Мастиленият лабиринт". Разказах на екипа любопитни истории и исторически събития от земите ни, за които не бяха и подозирали. Постепенно идеята им да снимат в България се разрасна. Снимаха не само за амулета, но и по теми за Орфей, траките, древните цивилизации населявали земите ни, предполагаемия библейски потоп, вследствие на който се е появило Черно море и други, към които ги насочих. Работата ми с тях и съвместните снимки из България бяха удоволствие. Бяха изключително коректни и професионални. За мен бе предизвикателство да се снимам в документален филм, в който да говоря изцяло на английски. Най-важното е, че това ще е отличен шанс светът да научи повече и добро за България. Филмът се очаква да бъде излъчен след няколко месеца", казва Людмила Филипова.

Неуморната писателка с невероятно любопитство към мистериите призна, че в момента работи над нов ръкопис. Запознатите с нейното творчество са убедени, че след успеха на "Червено злато" и "Стъклени съдби", следващият й ръкопис пак ще разбуни литературните среди с интересна гледна точка.

"Нейните романи са готови сценарии за филми, не отстъпват по интрига и мистериозност на "Шифърът на Леонардо" - точни, обосновани, исторически и фактологически коректни, с отлично изпипан сюжет", казват познавачи. Към текстовете на Филипова има интерес от няколко филмови къщи, включително и от съседна Турция.
 
вестник "24 часа" 2011
 
Empty title   Empty title
 
< Предишна   Следваща >

За Людмила

Людмила Филипова е родена на 10 април 1977г (Великден). Завършила е с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на СУ (2019г). Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на международната асоциация APECS. Координатор е за България на проекта Lunar Mission One – международна програма за Мисия до Луната след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на бестселърите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014), „Пътуване до Края на света” (2015), „Смисълът“ (2017) и „Контактът“ (2020). Някои, от които са вече превеждани и издавани в Русия, Америка, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. По някои от романите се разработват филмови продукции. National Geographic засне и излъчи през 2012г документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт” ВИДЕО

Още с първата си публикувана книга Людмила успява да се наложи като един от най-търсените и продавани автори в България, като със всяка следваща успехът й расте. Декември 2011г Людмила Филипова е наградена с отличието „Жена на годината” в категория Изкуство.

Авторката е номинирана в международни литературни конкурси като американския “Hidden River” 2009, Български роман на годината, както и европейския “Prix du Livre Europeen” 2008г. През 2013г. Людмила е отличена с наградата „Славянска книга" на престижния международен писателски конкурс "Югра", в който участват стотици белетристи и поети от Русия и Балканите. ВИДЕО 

Людмила Филипова е също икономист по образование. Завършила е с отличие УНСС, специалност „Икономика и управление на индустрията“. Получава и отлична степен по MBA по мениджмънт от City University, US. През 2009г. завършва и програма по творческо писане в Оксфорд. Правила е представяния и четения на романите си в десетки български градове, както и на фестивалите като: Аполония 2011г., Берленале 2009г., в Москва 2011г, в Рим, Ню Йорк, Аржентина, Париж, Истанбул, Антарктика, Бразилия, Атина, Делхи и други.

Осем години Людмила работи и като специалист и мениджър в областта на маркетинг и стратегическо управление в няколко български и международни корпорации.

Ноември 2011г. Българският национален филмов център (НФЦ) класира проектите базирани на романите на Людмила, „Стъклени съдби“ и „Червено злато“, на първо място в конкурсите за финансиране съответно и на сценарий и за филмов проект. Сценариите печелят и престижния европейски конкурс за финансиране на MEDIA.

Авторката е работила и като журналист във водещи медии в България като националната телевизия bTV, ТВ Триада, ТВ 7 ДНИ, вестник „24 Часа” и списание BusinessWeek. Била е ко-водещ на предаването „Високи токчета“ и участник в ТВ шоуто „Звездите сигурно са полудели“ към bTV.

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко филма, най-популярните сред които са: КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ, 1982: р. Димитър Петров ; ДЕНЯТ НЕ СИ ЛИЧИ ПО ЗАРАНТА 1984: р. Неделчо Чернев; ТЪРСИ СЕ СЪПРУГ ЗА МАМА, 1985: р. Мариана Евстатиева-Биолчева; "Пътят на човешката цивилизация " - СЛЕДИ В ПЯСЪКА, р. Стилиян Иванов;  

Продължава...