Аномалия - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Книги arrow Аномалия
Аномалия Печат Е-мейл

Аномалия, 2015
Аномалия, 2015
Най-страшните пророчества се сбъдват заради най-големите човешки амбиции.

Аномалия е роман, вдъхновен от реални събития и хора, променили света ни, и легенда, ревностно пазена от десетвековна фамилия, белязала историята на Европа и Ватикана. Разтърсваща история с неочаквани обрати за парадоксите на живота и реалността, които обитаваме. За значението на любовта, същността ни и силата на мисълта. За последиците от битката на хората да бъдат богове и за тайната на пророчество, вълнувало хората от 2000 години – водело религии и велики учени. Действието на сюжета се развива в Рим, Ватикана, Кеймбридж, Вашингтон и в Етернеума.

Повече за новото преработено издание на романа (2015 г.) ще откриете тук.

За историята

Една Коледа през 2011 г. Светът чака края си. Ватиканът – Второто пришествие. Пентагонът - Аномалията. Всички чакат... И нещо се случва. Нещо, което никой не е допускал. Освен може би сър Исак Нютон, посветил живота си да разчете кода на Завета и да научи тайните от пророчествата му.

Един таен църковен събор през 1721 г., на който Нютон предупреждава Англиканската църква за фатална грешка, допускана в тълкуването на Библията. Грешка, повтаряна толкова дълго, че хората са я приели за истина. Ученият твърди, че е разчел с точност пророчествата на свети Йоан и Даниил и настоява светът да узнае истината. Епископът отказва да изпълни желанията му и Нютон се зарича да го стори сам. Ала не след дълго умира при неизяснени обстоятелства. Три века по-късно необяснимо по цял свят се появяват непознати ръкописи на Нютон, които го разкриват в съвършено нова светлина.

Една идея се превръща в най-мащабния проект на Пентагона – Етернеума. Проектът е за следващото виртуално ниво, което трябва да замени изчерпващия се в несъвършенства Интернет. Намесени са интереси за милиарди, за власт и глобален контрол, но вече не само над информацията, но и над човешката мисъл. Стъпка встрани от морала, крачка напред към всеобщия монопол и просперитет в технологиите, в свръхамбициите на хората. Докато не изправят света пред аномалия, немислима дори за човешкия ум.

Един принц - Флавио Киджи, последният наследник на десет вековна славна фамилия изчезва мистериозно на румънски остров. А той е единственият, който днес може да разкрие последните страници на най-пазения ръкопис на Нютон. Легенда разказва, че по време на конклава през 1721 г., Маршалът на римокатолическата църква Аугусто Киджи - негов далечен чичо, изпълняващ функциите на папа, получава писмо с ръкопис на Нютон. Но по някаква причина оттогава никой не е виждал документа.

Един НетБорд начело с Пентагона, Гугъл, Фейсбук, Скайп, Туитър, Яху, Епъл, Майкрософт и други мощни корпорации се опитва да се бори със зачестяващите странни явления и задълбочаващата се аномалия във виртуалната среда, за която никой няма обяснение. Въпреки високите им технологии инцидентите ескалират и засягат всяка сфера на реалността на хората. И дори специалистите от Пентагона, създателите на Мрежата, не могат да уловят източниците им. 

Една жена, Даниел Уокър, владее всевъзможни древните шрифтове, но почти не помни миналото си. Тя има единствено сестра си с нейните мравки. Живее и със задачата да разчете ръкопис на Нютон отпреди 300 години, случайно открит във Ватикана. Той е поредният намерен в наши дни, но е и твърде различен. Не само защото е в писмо до папата, но и защото съдържа предсказанията на Нютон, по които той работи цял живот. Заради които прави открития в редица клонове на науката, разчита кода на Соломоновия храм и преизчислява пророчествата от Завета, за да разплете най-сетне тайната им. Исак Нютон е убеден, че в тях е скрита пространствено-времевата карта на света, на Вселената, науката и историята. Даниел успява да открие в ръкописа дата за Второто пришествие и загатване за появата на Новия вид. Кога и как обаче това ще се случи е описано единствено в последните страници, които са изчезнали. Докато се рови из прашните книги, Даниел копнее за любовта на младия принц Флавио. А мистериозният анонимен, който й пише странни неща през различни електронни устройства се превръща в заплаха, но и в утехата.

Един Анонимен се появява на дисплеите като думи, ноти, светлина. kаkво tече от о4ите ti пита той избраната от него жена. На Даниел й се струва, че той може да я вижда и чува. Неочакваните му появи зачестяват и я стряскат, но каквото и да прави тя, като че не може да се скрие от него. Той нарича себе си Айн, иска да е с нея и да прави добро. Изправя се дори срещу виртуалното явление, което набира скорост и парализира света. Прави го заради нея. Заради света й. Контролът върху информацията е труден за хората, но за Айн е лесен като игра. Оръжието му е мисълта.

Един свят потъва из своето синтетично копие в мрежата - огледалото на човешките копнежи и мечти. Защото макар и огледало, то е и различно – в него хората могат да не са себе си, да не са сами. Но колкото повече развиват виртуалността, за да управляват в нея живота и света си, толкова повече зачестяват инцидентите и хаосът, причинени от необясними явления в нея.

Една война, в която врагът все още няма лице. Тя не е за територии и независимост, нито за финансови борси и информация, не е дори в името на Бог. Този път войната е на човека срещу онова, което той несъзнателно е създал в амбициите си да е Бог.

Едни мисли, които могат да създават светове и реалности, в които маковете са от пиксели и честоти, мравките са 4D, Рим е линк, а уличките – криви по дисплея. Те превръщат непознатия в спасител; плейбоя в любим; доброто в лошо; вятъра в нероден син или в разярен вълк. Мислите могат да са глас и песен. Мислите са като нас – добри и лоши. Убиващи и съживяващи. Преместваеми. Но знаем ли как живеят те, как се движат, как желаят, какво правят, когато мразят? Познаваме ли тази друга мрежа – от срещащи се мисли: нашите и тези на милиони други– красиви мисли, тъжни, изплашени, зловещи, прогонени, неразказани?

И Един читател, всеки от вас, който ще обедини всички тези истории в една – в Аномалията. И ще я сбъдне по своему. За да открие най-пазения ръкопис в света и най-дълго изучавани пророчества – разкодираните от Нютон.

Докато хората чакат... Нещо, някой да дойде да ги спаси. Да е различен. Но малцина допускат, че чаканите понякога можем да сме дори самите ние. Защото най-страшните пророчества се сбъдват заради най-големите човешки амбиции.

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...