Романът Анатомия на Илюзиите ще бъде филмиран от Синеграф и издаден от издателство Доган в Турция - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Новини arrow Романът Анатомия на Илюзиите ще бъде филмиран от Синеграф и издаден от издателство Доган в Турция
Романът Анатомия на Илюзиите ще бъде филмиран от Синеграф и издаден от издателство Доган в Турция Печат Е-мейл

Aramizdaki DUVAR
Aramizdaki DUVAR
Писателката пише продължение на романа си, което до няколко месеца ще бъде издадено от “Сиела”. А турският продуцент Осман Сънав, откупил правата за филмирането на романа, има намерение да снима и двете части на историята. Засега я е нарекъл “Стените помежду ни”.

В турския сценарий Людмила пренаписва романа си, като включва в него първоначалната си идея, според която главният герой е от българо-турски произход.

Наред с другите теми, засегнати в романа като причините за краха на комунизма, сътресенията, през които преминава обществото ни през 90-те години на миналия век, и началното натрупване на капитал, тя представя и проблемите, които изживяват българските турци през 80-те и 90-те години. А също и приноса им за разпалване на революционната искра през 1989 г.

“Макар това да бе първоначалният замисъл на романа, самата аз се отказах от този вариант преди издаването на романа в България заради дълбоко вкоренените предразсъдъци в българското общество по тази тема”, обяснява тя.

Сънав е един от най-известните турски кинорежисьори и продуценти. В момента турските телевизии излъчват няколко филма на компанията му “Синеграф”. Той е човекът, направил Къванч Татлъту популярен. За българския филм обаче най-вероятно ще бъде избран Ертан Сабан - все още неизвестен у нас, но изклютичелно красив турски актьор.

След началото на преговорите с продуцента местните медии представят Филипова като най-четената в страната и в чужбина съвременна българска писателка и я сравняват с известната турска писателка Елиф Шафак.

“Синеграф” ще търси български съпродуценти за сериала, тъй като той ще се снима в София, Варна и Истанбул.

Компанията е подписала договор с Филипова, с който откупува опцията за правата на филма. Също и консултантски договор. В момента се прави професионален превод на романа, след което ще започне работата по сценария. Той ще се пише от автори на “Синеграф”. Осман Сънав има намерение да заснеме 3 или 4 сезона на сериала, който да бъде задълбочен исторически филм.

Книгата й “Анатомия на илюзиите” ще излезе до месеци в Турция. По-късно ще бъде отпечатана и “Стъклени съдби”, която е откупена и от издателството Psichogios Publications за Гърция и Кипър.

(източник 24 часа online)

 
< Предишна   Следваща >

За Людмила

Людмила Филипова е родена на 10 април 1977г (Великден). Завършила е с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на СУ (2019г). Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на международната асоциация APECS. Координатор е за България на проекта Lunar Mission One – международна програма за Мисия до Луната след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на бестселърите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014), „Пътуване до Края на света” (2015), „Смисълът“ (2017) и „Контактът“ (2020). Някои, от които са вече превеждани и издавани в Русия, Америка, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. По някои от романите се разработват филмови продукции. National Geographic засне и излъчи през 2012г документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт” ВИДЕО

Още с първата си публикувана книга Людмила успява да се наложи като един от най-търсените и продавани автори в България, като със всяка следваща успехът й расте. Декември 2011г Людмила Филипова е наградена с отличието „Жена на годината” в категория Изкуство.

Авторката е номинирана в международни литературни конкурси като американския “Hidden River” 2009, Български роман на годината, както и европейския “Prix du Livre Europeen” 2008г. През 2013г. Людмила е отличена с наградата „Славянска книга" на престижния международен писателски конкурс "Югра", в който участват стотици белетристи и поети от Русия и Балканите. ВИДЕО 

Людмила Филипова е също икономист по образование. Завършила е с отличие УНСС, специалност „Икономика и управление на индустрията“. Получава и отлична степен по MBA по мениджмънт от City University, US. През 2009г. завършва и програма по творческо писане в Оксфорд. Правила е представяния и четения на романите си в десетки български градове, както и на фестивалите като: Аполония 2011г., Берленале 2009г., в Москва 2011г, в Рим, Ню Йорк, Аржентина, Париж, Истанбул, Антарктика, Бразилия, Атина, Делхи и други.

Осем години Людмила работи и като специалист и мениджър в областта на маркетинг и стратегическо управление в няколко български и международни корпорации.

Ноември 2011г. Българският национален филмов център (НФЦ) класира проектите базирани на романите на Людмила, „Стъклени съдби“ и „Червено злато“, на първо място в конкурсите за финансиране съответно и на сценарий и за филмов проект. Сценариите печелят и престижния европейски конкурс за финансиране на MEDIA.

Авторката е работила и като журналист във водещи медии в България като националната телевизия bTV, ТВ Триада, ТВ 7 ДНИ, вестник „24 Часа” и списание BusinessWeek. Била е ко-водещ на предаването „Високи токчета“ и участник в ТВ шоуто „Звездите сигурно са полудели“ към bTV.

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко филма, най-популярните сред които са: КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ, 1982: р. Димитър Петров ; ДЕНЯТ НЕ СИ ЛИЧИ ПО ЗАРАНТА 1984: р. Неделчо Чернев; ТЪРСИ СЕ СЪПРУГ ЗА МАМА, 1985: р. Мариана Евстатиева-Биолчева; "Пътят на човешката цивилизация " - СЛЕДИ В ПЯСЪКА, р. Стилиян Иванов;  

Продължава...