Special Report - www.ludmilafilipova.eu
Home arrow Publicatons arrow Special Report
Special Report Print E-mail
Article Index
Special Report
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
BusinessWeek Magazine, Bulgaria, 19th of March 2007,
Author: Ludmila Filipova

После намръщени продължават пътя си. В другия край на късата уличка, също има паметна плоча. На нея пише, че тук е живял и работил именитият композитор акад. Петко Стайнов. Уличката, завършва със сграда на Иранското посолство и Държавната агенция за младежта и спорта. Днес за най-интересна обаче се счита нейната среда. Отсечката между “И.Шишман” и”6- ти септември”, зли езици предпочитат да я наричат “Първа частна улица”. Наричат я така, защото номерата й 9, 11, 16, 20, 24, 28 и 30 се свързват с името на един човек, Иво Прокопиев. 1989г Иво идва в София, за да преследва мечтите си. Днес той е един от най-успелите бизнесмени в България. Само за 17 години променя живота си из основи. Погледнато чисто геометрично обаче, той е изминал един твърде кратък път от партера на ул. И.Вазов 22, до 3 етаж на N 30. Светът е малък. България миниатюрна...

Тук, на N 30, всяка сутрин започва денят на Иво Прокопиев. Шофьорът му спира колата в тихата уличка и Иво се вмъква почти незабележимо във входа й. Часът е 9.30. Портиерът му пожелава приятен ден и остава да крачи бодро на поста си. На входа й са спрели няколко лъскави скъпи коли, в дисонанс с цветните графити, нашарили стара, жълта триетажна постройка. Едва ли минувачите си дават сметка, че къщата е записана в столичните регистри като паметник на културата. Това обаче културно признание на архитектурния ветеран, все още пречи на новия му собственик да я бутне и да построи на нейно място, нещо далеч по-внушително. Нещо, което да отговаря на събитията случващи се зад излющените й стени. На входа й е поставена табелка “Булброкърс”. Иво работи предимно в офиса си. Често има по една- две срещи навън. Денят му включва много разговори по телефона... Налага му се да взима поне по 100 решения на ден. Почти не обядва. Само ако е служебно. Ако все пак намери време, ходи в “Чек Пойнт Чарли” или в “Руския клуб”. Тръгва си към 20ч.

Рядко има почивен ден. “Почивният ми ден ли... Едно излизане с децата... И това е... Може и да сготвя”, споделя той. Вечер почти не излиза вече, освен ако не е служебно. Попитах го дали и жена му е толкова заета. “Галя ли? Ужасно е заета. Тя е по-заета от мен!”. Иво казва, че не спортува, но може да поиграе баскетбол или тенис на корт. Иво Прокопиев е родом от Разград. Учи в математическата гимназия в Габрово. Мечтата му е един ден да бъде мениджър. Кандидатства в Икономическия институт. Приемат го специалност “Икономика и управление на промишлеността”. След втората година разбира, че основно го влекат финансите. Прехвърля се да учи “Банково дело и финанси”. Още в началото е бил изцяло фокусиран върху кариерата и бизнеса си, не в студентството. Все пак завършва с добър успех, 5,60 или 5,70. Той е едва на 19 години, когато основава първата си фирма.

Иво признава, че в онези дни е имал съществено “стратегическо предимство, защото тогава, за разлика от сега, всичко беше един бял лист и всякакви проекти бяха възможни”, казва той пред сп. Мениджър, 2005 г. Днес той е на 36 г, а вече е начело на мощна икономическа структура. Има участие в над 30 фирми. Председател е на “Алфа Финанс Холдинг”, който управлява водещи фирми в областта на финансовото консултиране, телекомуникациите, ИТ сектора, индустриални материали, недвижимите имоти и др.


 
< Prev

News and Events

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Read more...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Read more...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Read more...