Успявай трудно - www.ludmilafilipova.eu
Начало arrow Публикации arrow Успявай трудно
Успявай трудно Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Успявай трудно
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5


Няма безоблачно небе

Най-големите проблеми в бизнеса на Пламен и Яник били свързани с хората, които търсят и наемат за работа. Цената им постоянно расте, но качествените хора стават все по-малко. Пламен бил впечатлен от извода на един консултант за подбор на персонала, който му казал, че качествени хора имало, но не и добри фирми, които да ги привличат. Друг проблем е едно ново явление, което започва да се среща все по-често. Напоследък се сблъскал с феномена негови служители да крадат от фирмата. Вземат оборота и го ползват за свои цели. „Това е масова практика в българския бизнес”, казва той. Според него точно тези кражби от недобросъвестни служители пречат на много собственици да развият фирмата си. Затова предпочитали по-малък бизнес, но да запазят контрола си. Пламен казва, че по този въпрос имало много какво да се направи от страна на съдебната система и полицията. Нужна е колкото се може по-бърза и евтина процедура.

Мечтите на Пламен

Пламен не е мечтател. Той е здраво стъпил на краката си реалист, който внимателно обмисля всеки следващ свой ход. Не мечтае и не се страхува, защото знае, че всичко в живота му зависи единствено от него. И все пак... Пламен Юруков се увлича по бойните изкуства още като тийнейджър. В квартала му през 80-те години на миналия век живеят пионерите по карате. Докато учи философия, тайничко се надява, че ще намери начин да замине за Япония, за да черпи от извора на бойните изкуства. За негов късмет идва заветната 1989 г., която е неговият голям шанс да замине. Твърди, че е първият българин реализирал, подобно пътешествие. Току-що завършилият философия студент прави всичко възможно да събере нужните му средства. „Няма да кажа как! - заявява той. – По това време тази дейност беше незаконна.” След като помисли малко, Пламен ми разказа, че припечелвал като преводач, който същевременно помага на чужденците да обменят валутата си. Така успява да събере около $300 и да замине за Токио, където е щабът на школата по айкидо. Парите са изчислени колкото да му стигат да яде по веднъж на ден. Пристигнал само с една раничка на гърба. За негов късмет от школата му позволили да преспива в салона за тренировка. Режимът бил жесток. Ставал в 5.00 часа, миел тоалетните, а първата тренировка била още в 6.00 часа. Всеки ден имали по 4 тренировки. Пламен знаел какво търси и го намерил. Показва ми снимки от престоя си в Япония. На една от тях е със сина на основателя на айкидото. Днес „пазителят на пътя” е внукът му. От тогава и до днес Пламен не спира да тренира и така вече 22 години. Той е категоричен, че спортът му помага да релаксира, да се забавлява, както и да тренира мозъка и тялото си. Има трети дан по карате. Понякога тренира и фехтовка с японски мечове. Най-дългата му почивка от любимия спорт е от ноември 2006 г. до сега, тъй като счупил крак по време на тренировка с японски учител. Но упоритостта му е възнаградена и заслужено Пламен Юруков е председател на Българската асоциация по айкидо.

Разговор за политика на чаша чай

Юруков бавно отпива зеленикавия чай на малки глътки и увлекателно започва да ми разказва за политическата философия, която все още не съществува. Обяснява ми, че това е особена сфера на философията, която не се съдържа нито в политологията, нито в икономиката. Разговорът се насочва към евентуалната му бъдеща политическа кариера. Личи си, че идеята му допада. Ако Пламен бъде избран за лидер на СДС, той ще е първият успял бизнесмен, който следва естествения процес на развитие, разширявайки сферата за приложения на своите умения и в политиката.

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...